Skip to main content

MBCT hafta içi akşam – 16 Eylül Perşembe Gürgen Grubu

Yeni dönem MBCT Grubu 16 Eylül’de başlıyor Her gruba bir ağaç ismi veriyoruz ve katılımcılar adına fidan bağışı yapıyoruz 🌿
16 Eylül’de başlayacak grubumuzun adı Gürgen ve Gürgen Grubu 8 hafta boyunca her Perşembe akşamı 19:30- 21:30 saatleri arasında buluşacak olup daha detaylı bilgi almak, bilimsel temellerini, program kazanımlarını ve daha önce katılmış kişilerin yorumlarını öğrenmek için bize yazabilirsiniz.
 

MBCT Nedir?

Mindfulness yaklaşımının bilişsel davranışçı terapi ekolü ile birleştirilmesi sonucu ortaya çıkan Mindfulness Temelli Bilişsel Terapi programı (Mindfulness Based Cognitive Therapy – MBCT)  depresyonun tekrarlaması, kaygı, tekrarlayan olumsuz düşünceler, ruminasyon, stress gibi sıkıntılarla başa çıkabilmek için gerekli bakış açısı ve pratikleri kazandırır.

Depresyon ve kaygı bozuklukları kişinin hayat kalitesini etkileyen önemli rahatsızlıklardır. Daha önce depresyon geçirdiyseniz ve / veya ilaç kullandıysanız depresyonun tekrarlama ihtimali P kadar yüksek olabilir. Bu rahatsızlıkların tedavisinde ilaç ve terapi kadar iyi yaşam becerileri edinmek de önemlidir.

Mindfulness Temelli Bilişsel Terapi programı (Mindfulness Based Cognitive Therapy – MBCT) 2002 yılında Mark WilliamsZindel Segal ve John Teasdale adlı bilim insanları tarafından Oxford Üniversitesi bünyesinde geliştirilmiş bir grup programıdır.

MBCT programında Aaron Beck tarafından geliştirilen ve en yaygın kullanılan psikoterapi ekollerinden biri olan Bilişsel Davranışçı Terapi protokolü ile Mindfulness Temelli  Stres Azaltma programı protokolü beraber kullanılmış olup bu programın ilk çıkış amacı depresyonun tekrarlamasını engellemektir.  Daha sonra bu programın kaygı üzerinde de etkili olduğunu ortaya koyulmuştur.  Bugünkü hali ile MBCT programı depresyonun ve kaygının tedavi protolokünde yeri olan bir psikoeğitim müdahalesidir.

Prof.  Dr. Mark Williams ve çalışma arkadaşları  depresyonun tekrarlamasını önlemek için bir terapi protokolü üzerinde çalışırlarken Jon Kabat-Zinn’in Mindfulness Temelli Stres Azaltma (MBSR) programını incelemiş ve bu programdaki özellikle de “düşüncelerle araya mesafe koymak, düşüncelerin peşine takılıp gitmemek” noktasını depresyonun tekrarlamasını önlemek için bir esas olarak almışlardır.  MBCT kuramına göre depresyonun tekrarlaması ya da kaygı bozukluklarının kötüleşmesi kişinin duygu durumu ve düşüncelerinin sarmal halinde birbirini etkilemesi ve olumsuza doğru gitmesi sonucu ortaya  çıkar. Kişinin kendi duygu durumunu ve düşünceleri dışarıdan bir gözlemci gibi tarafsız bir şekilde gözlemleyebilmesi, sarmalın erken safhalarında  kendisinin farkında olmasını sağlar ve böylece kişi duygu durumunu düzenleyecek müdahalelerde bulunabilme fırsatını yakalar.

MBCT programının farklı varyasyonları başka durumlar için de kullanılmaktadır.  Bunlardan en yaygın olanları kanser hastaları ve yakınları için MBCT – Cancer, genel populasyona yönelik MBCT – Life, oturum seansları daha kısa olan Çılgın Bir Dünyada Huzur Bulmak Programlarıdır.





    Kıvılcım Kıran Gen

    Organizatör

    Kıvılcım Kıran Gen
    Telefon
    055123165132
    E-Posta
    kivilcimkiran@gmail.com