Skip to main content

Mindfulness sadece bir dikkat becerisi değil, dikkati belirli bazı tutumlarla yöneltebilme becerisidir.

 

Prof. Dr. Jon Kabat-Zinn Full Catastrophe Living adlı kitabında mindful olma, yani bilgece bir farkındalığa sahip olma halinin şu tutumlar ile birlikte olabildiğini anlatır.

Yargısızlık

Zihnin yaşadığı şeyleri sürekli iyi ya da kötü diye etiketlemeye çalışan, kategorize eden doğasını farkederek kendi deneyimine tarafsız bir tanık olabilme becerisidir.

Sabır

Her şeyin kendi zamanında olduğunu bilmek bir bilgelik şeklidir.  Bu doğanın işleyişini anladığımızı ve kabul ettiğimizi gösterir.  Bir çocuk kelebeği hemen görmek için tırtılın kozasını yırtabilir ama kelebeği göremez. Sabırlı olmak, aynen tırtılın kelebek olabilmesi için zamana ihtiyaç duyması gibi, her şeyin sadece kendi zamanında ortaya çıkabileceğini bilmektir.

Başlangıç Zihni (Acemi Zihin)

Her şeyi ilk kezmiş gibi görebilme becerisidir.  Yeni başlayanların zihni acemidir  ve yeni deneyimlere açıktır.  Usta zihinler zaten bilir, usta zihinlerde yeni deneyimlere yer azdır. Farkındalık her an acemi bir zihne sahip olabilmektir.

Güven

Kendi iç süreçlerimize ve gözlemimize, kendi temel bilgeliğimize ve doğamızın iyiliğimize güvenmek, dış referanslar yerine, iç referanslara göre hizalanmaktır.  Hatalar yapsak da tek otorite kendi sezgilerimizdir.

Çabasızlık

Hep bir sonuç elde etmek için bir şeyler yapmanın aksine farkındalığın her an kendiniz olmanız dışında bir amacı olmadını anlamaktır. Çabasızlık her şeyin olduğu gibi olmasına izin vermektir. Mesela ağaçlar büyümeye çabalamaz, büyürler. Çam ağacı yaprakları incir ağacı gibi olsun diye, zeytin ağacı boyu çınar ağacı gibi olsun diye çabalamaz. Her ağaç doğası neyse ona göre boyu, görünümü, ömrü, meyvası ile yaşar.

Kabul

Olan şeyleri şu anda olduğu gibi görebilme becerisidir.  Olana karşı direnmek enerjimizi değişim için kullanmak yerine mücadelede tüketir. Anın içinde olanla tam kabul ile kalabildiğimizde iyileşme ve değişim için alan açıyoruz

Bırakmak

Hoşumuza gidenlere tutunmak, hoşumuza gitmeyenlerden kaçmak doğamızın normal halidir.  Deneyimlerimizin bazılarına tutunup bazılarını reddetme eğilimini kasıtlı olarak bir kenara bırakmaya çalışmaktır.

Bu tutumlar mindfulness eğitiminin çok önemli bir bölümünü oluşturur.

 

Massachusetts Üniversitesi (UMass) bünyesinde geliştirilen Mindfulness Temelli Stres Azaltma (MBSR) Oxford Üniversitesi’nde geliştirilen Mindfulness Temelli Bilişsel Terapi (MBCT) ve yine Oxford Üniversitesi’nde geliştirilen Çılgın Bir Dünyada Huzur Bulmak programlarında bu tutumları çalışarak bu tutumları kendi hayatımıza katabilmeye çalışırız.